Antioxidanten

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 10:23

 

In mijn vorige artikel heb ik het gehad over vrije radicalen en het effect van antioxidanten. Nu je weet dat het belangrijk is om deze antioxidanten binnen te krijgen is het handig om te weten welke ECHT van belang zijn! 

When life gives you lemons, eat them!
Vitamine C, deze kennen we allemaal en het is geen nieuwtje dat vitamine C goed is voor je immuunsysteem. Maar waarom is het goed voor je weerstand? Als antioxidant is vitamine C de beschermer van de cellen van het immuunsysteem tegen oxidatieve schade. Per dag heeft een volwassene 75 mg vitamine C nodig. Kom jij hier niet aan en besluit je een supplement te nemen? Kies dan een ‘’ontzuurde’’ variant. De ontzuurde variant is: ascorbaat. Dit wordt beter opgenomen door het lichaam. Vermijd liever producten met ascorbinezuur, dit kan tot maagklachten en diarree lijden (niet zo fijn). 

 

I need vitamin seA!
Vitamine A, deze is wat minder bekend. Vitamine A is nodig voor een gezonde huid, goedwerkende ogen, groei en onze weerstand. Ons lichaam kan zelf geen vitamine A aanmaken en daarom is het belangrijk dit via ons voedsel binnen te krijgen. Per dag heeft een volwassen man 800 mg nodig en een volwassen vrouw 680 mg. Overschrijd dit echter niet! Een teveel aan vitamine A zorgt voor vergiftiging. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg binnen. Vitamine A kan je herkennen onder de volgende namen: Retinol, Betacaroteen en vitamine A FNA. 

 

Eat your vEggiEs!
Vitamine E, de belangrijkste vet oplosbare antioxidant. Het beschermt vetzuren en vet oplosbare stoffen tegen vrije radicalen en gifstoffen (zware metalen, bepaalde geneesmiddelen). Jouw celmembranen bestaan deels uit vetzuren, gezien deze membranen jouw lichaamscellen beschermen kun je wel nagaan hoe belangrijk deze antioxidant is! Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor en een teveel kan geen kwaad. Een volwassene heeft 13 mg vitamine E nodig per dag. Vitamine E kan je herkennen onder de volgende namen: alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E. In vitamine E-supplementen zit alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat.


Selenium:
Selenium of seleen, is een spoorelement welke ook werkt als antioxidant. Een wat? Een spoorelement is een mineraal waar het lichaam weinig van nodig heeft maar wel belangrijk is. Selenium beschermt onze rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en het maakt zware metalen die door verontreiniging in ons voedsel terechtkomen minder giftig. Een volwassene heeft 70 mg selenium nodig per dag. Overschrijd dit echter niet! Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg binnen. Een teveel van dit goedje zorgt voor verlies van haar, nagels en tanden. Huidbeschadigingen en aandoeningen van het zenuwstelsel! 


Zink:
Zink, is een spoorelement welke ook werkt als antioxidant. Zink is erg belangrijk voor de opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. als antioxidant beschermt het lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling, stress en zonlicht (UV-straling). Een volwassen man heeft 9 mg zink nodig per dag, een volwassen vrouw 7 mg. Het is vrijwel onmogelijk om een teveel aan zink binnen te krijgen via voedsel. Via supplementen is dit wel mogelijk, bij een teveel aan zink kan er een tekort aan koper ontstaan. 


(N. Peters)

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb