Vrije radicalen en antioxidanten

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 10:24

Wat jij moet weten over vrije radicalen en antioxidanten.

Echte schoonheid zit van binnen, die zin kennen we allemaal. Maar de waarheid achter deze zin kennen we misschien niet. Benieuwd? Lees snel verder: 


Vrije radicalen:In de zuurstof die wij ademen zitten vrije radicalen. Een voorbeeld:
Een appel verkleurt na enkele tijd als je hier een hap uitneemt. De appel reageert op zuurstof in de lucht en wordt bruin (oxidatie). Als je nu citroensap, een antioxidant, aanbrengt, krijgt de appel geen kans te reageren en behoudt hij zijn kleur. Hetzelfde effect hebben de vrije radicalen op onze huid. Natuurlijk moet je nu niet meteen daar je keuken rennen om je in te smeren met citroensap, het gaat om antioxidanten die reageren op de vrije radicalen.


Maar wat zijn nou eigenlijk antioxidanten?

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die het oxideren (verbinding met zuurstof) tegengaan. 
In jouw huid zijn er van nature antioxidanten aanwezig, maar dit is niet altijd genoeg. Door bijvoorbeeld roken of blootstelling aan de zon kunnen de vrije radicalen toenemen. En in de loop van de jaren neemt ook het aantal antioxidanten in de huid af. 
Door het eten van voedsel wat rijk is aan antioxidanten zorg je voor een betere bescherming tegen vrije radicalen wat dus zorgt voor bescherming tegen huidveroudering. 
Moraal van het verhaal: Door het eten van fruit, groente (en zelfs pure chocola) zorg je voor een mooie jeugdige huid.


(N. Peters)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb